Uutisia

Uutisia 28.01.2018

Uutisia 27.11.2017

Tinnituksesta juttu Helsingin Sanomissa

Download (PDF, 230KB)

Uutisia 30.5.2017

Vaikutelmia Varsovan kansainvälisestä tinnituskongressista.

22.- 24.5. 17 järjestettiin Varsovassa tinnituskongressi, joka oli saanut suureellisen nimen: First World Congress of Tinnitus. Kyseessä oli kuitenkin kansainvälisen organisaatio ITS:n (International Tinnitus Society)12:sta kongressi, joten ei suinkaan ensimmäinen, jossa tinnitusta maailmanlaajuisesti käsiteltiin. ITS:in kongressit järjestetään 3 vuoden välein. Tämän lisäksi miltei joka vuosi on toisen organisaation (TRI) kansainvälisiä tinnituskongresseja. Ja niitäkin on ollut lukuisia.

Tässä kongressissa käsiteltiin paljon perustiedettä, tinnituksen liikkumista aivoissa ja siihen mahdollisesti joskus keksittäviä hoitoja. Olen kertonut useille potilailleni oksitosiinihoidosta, jota brasilialainen tutkimusryhmä on kokeillut. Odotimme siitä raporttia tähän kongressiin, mutta se on kuulemma tulossa vasta muutaman kuukauden kuluttua. Ryhmän brasilialaiset eivät olleet paikalla (sairaustapaus), mutta saksalainen Winnie Schlee kertoi homman pelaavan kohtalaisesti. Kaksi brasilialaista kollegaa, jotka eivät kuuluneet tutkimusryhmään, olivat sen sijaan kokeilleet sitä omissa praktiikoissaan huonoin tuloksin. Joten oma suhtautumiseni kyseiseen hoitoon on hieman skeptinen tällä hetkellä. Aion kokeilla sitä halukkaille jos saan sitten hyvät ohjeet ja sopivaa ainetta. Ruotsalaisilla oli outo tinnituslaastari, joka pannaan korvan taa ja se muuttaa ihon läpi menevän valon aallonpituutta. Sen pitäisi toimia, kuulemma. Kysyin tinnitusta tutkivalta fyysikolta ja hän epäili suuresti, niin minäkin. Valmistenimi on ANTINITUS. Jos joku haluaa kokeilla ja saa siitä apua (maksaa kuulemma 90€ 3 viikon hoito), kertokaa toki minulle. Saksassa oli kehitetty aktiivista musiikkiterapiaa tinnitukseen, tuotetaan itse musiikkia ja lauletaan tinnitusaluetta sävelmiin. Maagisesti tulos oli kestänyt 5 vuotta parempana kuin ilman terapiaa. Ehkä meidän pitäisi saada musiikkiterapiaa Suomeenkin. Passiivista musiikkiterapiaa saa kännykkäsovellutuksena, varmaan netistä löytyy hakemalla. Niistä oli joillakin ryhmillä hyviä kokemuksia. Seuraava TRI kongressi on ensi vuoden maaliskuussa Saksassa ja ITS kongressi 2020 Kirgisiassa.

Uutisia 4.5.2016

Fasciakäsittely ja tinnitus

Fascia- eli lihaskalvokäsittely on tuonut minulle uuden mahdollisuuden hoitaa tinnitusta. Olen hoitanut tinnitusta yli 20 vuotta ja perusohjelma on ollut sama. Käytyäni fasciakäsittelyopissa olen saanut lisää ulottuvuutta hoitoihini.

Fasciakäsittely keskittyy lihaksia verhoavaan kalvostoon ja siinä esiintyviin tukkoisuuskohtiin. Kalvojen pitäisi liukua toisiensa päällä sulavasti ja silloin ihmisen tukirakenne ja liike toimii optimaalisesti. Jos kalvojen liukuminen estyy, tulee vinouksia, lihaskipuja ja yhden pisteen jumi voi johtaa oireeseen jossakin muussa kohdassa. Samaa asiaa on kyllä trigger-pistehoidossa, johon olen varsinaisesti perehtynyt ja myös akupunktiohoidossa, jossa puhutaan meridiaaneista. Tämä kalvokäsittely on kuitenkin tietyiltä kohdilta sairaan yksinkertaista, joten sitä on nopea tehdä ja opettaa tarvittaessa potilaalle itselleen sekä omaisille. Lisäksi sen toteutukseen riittävät kädet eikä neuloja tarvita.

Olen keskustellut paljon eri fysioterapeuttien kanssa ja uskoisin, että tinnituksen lähihoito siirtyy jatkossa heidän huomaansa. Valtaosa perushoidosta, jota minäkin toteutan, onnistunee terveyskeskuslääkärin, kuuloa mittaavan hoitajan ja lähifysioterapeutin yhteistyönä. Fasciakäsittelyn taitajia tulee lisää koko ajan, kouluttajayhdistys on SOMTY, joka järjestää aktiivisesti kursseja. Tinnituksen onnistunut hävitys (jos kyse on somatosensorisesta tinnituksesta eli lihaslähtöisestä taudista) onnistuu parhaiten varhaisvaiheen hoidolla. En ole vertaillut entistä hoitoani ja tätä täydennettyä hoitoani tieteellisessä mielessä toisiinsa, mutta kumpikaan ei mielestäni poissulje toista. Tuntuisi vain siltä (oma subjektiivinen MUTU), että yhdistelmähoito tehoaa paremmin.

 

Korva-nenä- kurkkutautien (KNK) erikoislääkäri LT Marja Estolan suosittelemia lääkäreitä ja fysioterapeutteja tinnitusasioissa:

PÄÄKAUPUNKISEUTU

 DIACOR: Anu Salven fys.terapeutti

 ORTON: Tiina Lahtinen-Suopanki fys.terapeutti

 Kirsti Kokko työfysioterapeutti kirsti.kokko@kaisankoti.fi  ja kirsti_kokko@hotmail.com

 Tuula Ylläsjärvi fysioterapeutti  www.hyvanolonkeskus.fi

 Kirsi Bergdahl fysioterapeuttikirsi.bergdahl@hyvänolonkeskus.fi

 Ulvi Jakobson fysiatri ulvij@hotmail.com.

TAMPERE

 Aktiivi Fysioterapia Tullintori: OMI Fys.terapautii Petri Korhonen

 Osteopaatti Harri Rovio

 Terveystalo: KNK lääkäri Tapani Rahko

KOKKOLA

 Kokkolan lääkärikeskus: KNK lääkäri Anna-Mai Kingelin-Weitz

SAVONLINNA

 Fysio42 Oy: Sanna Karttunen fys.terapeutti

LAPPEENRANTA

Treenix

Fysiokaari

Uutisia Kevättasauspäivänä (21.3) 2015

Fascial Manipulation= lihaskalvokäsittely

Olen käynyt 2 jaksoa Fascial Manipulation koulutusta eli level 1-2. Se on lihaskalvojen liikkuvuuden parantamiseen tähtäävää hoitoa ja sillä on saatu jäykkyys- ja kiputilanteissa hyviä tuloksia. Sain jälkimmäisen osan koulutuksestani valmiiksi vasta tammikuussa ja olen lisännyt koulutuksessa saamaani oppia perushoitoihini. Tulokset ovat parantuneet. Pyrimme asiasta kiinnostuneiden fysioterapeuttien kanssa jalostamaan yhteistyötä niin, että eri puolilla maata olevien tinnituspotilaiden mahdollisuus päästä hoitoon paranisi. Luultavasti hyvä fysioterapeutti voisi tehdä jopa parempaa tinnituksen hoitoa kuin minä. Olen myös keskustellut muista lihaskäsittelyistä ja uskon, että on useita teitä Roomaan eli hoito pitää muokata potilaan tinnitusprofiilin ja lihaksiston tyypin mukaan. Kunhan saamme yhteistyökuvioita selville, niin panen mahdollisten osaajien nimiä ja Firmojen yhteistietoja tähän.

Vempaimia

Meillä on ollut vuosien aikana lainattavana erilaisia välineitä, joita käytetään tinnituksen hoitoon. Maskeri eli vastaäänilaite on tarkoitettu pitämään jonkinlaista ääntä korvassa, se vähentää tinnituksen kuulumista ja kouluttaa aivoja hävittämään tietoisuuden tinnituksesta. Meidän maskerilaitteemme tuottaa laajakaistaista eli nk valkoista kohinaa. Jotkut hyötyvät, suurin osa meidän potilaistamme ei ole pitänyt laitteesta niin paljon, että olisivat ostaneet sellaisen. Kaupan maailmalla on myös kapeamman kaistan laitteita eli niistä kuuluu erilaista kohinaa ja joistakin musiikin kaltaista ääntä, jossa ei kuitenkaan ole melodiaa.

Vagustimulaattoreita ostimme Jukka Ylikoskelta 2 ja niitä olen lainannut potilaille pariksi viikoksi. Se on korvalehteen kiinnitettävä laite, josta tulee pieniä sähköimpulsseja. Jukka on yhdistänyt sitä musiikkiterapiaan ja saanut tinnitusta hiljennettyä. Minun potilaani eivät ole hyötyneet (tosin musiikkiterapia puuttuu heiltä), yhdelle auttoi saamaan unta paremmin, muille ei mitään vaikutusta.

Magneettipatjan (Bemer) ostin itse, koska siinä on lätkä, jolla akuuttia tinnitusta on saatu hiljennettyä. Lainailin sitä 2 viikon jaksoina hankalille kroonisille tinnituspotilaille. Kukaan ei hyötynyt tinnitukseen, mutta yhdelle rentoutti unta vasten ja auttoi nukahtamaan. Omiin kipuihini tuntuu auttavan ja samoin tuttavien lihaskipuihin. Sen hyöty tinnitukseen selvinnee myöhemmin, mutta kroonisessa tinnituksessa ei ehkä ole paljoa odotettavissa tämän lyhyen testailun jälkeen.

Tampereella Voitto Kotti ja Tapani Rahko ovat saaneet hyötyä tinnitukseen painovoimavenytyksellä. Minun potilaani eivät ole testailleet, mutta tässä on linkki palvelun tarjoajan kotisivuille.